GÜVENLİK SİSTEMLERİ TEKNİK ELEMANI
Tanımı
Binalara ait yangın algılama ve ihbar sistemleri, kapalı devre kamera kontrol güvenlik sistemleri (CCTV), hırsız alarm ve ihbar sistemleri, geçiş otomasyon sistemlerinin tesisi, kurulum bakım ve onarımına ilişkin işlemleri, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Görevleri
MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Bu alandaki mesleklerde çalışacak kişilerin;
Meslekte çalışacak kişilerin tüm duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirmelidir. El becerisine dayalı bir meslek alanı olduğundan, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmelidir. Ayrıca titizlik ve özen isteyen bir çalışma gerektirdiğinden kişinin sabırlı, dikkatli ve tedbirli olması gerekir.
Mekanik konulara ilgili ve yetenekli, teknik resim çizme ve okuma becerisi gelişmiş alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan, sesleri ayırt edebilme yeteneğine sahip, ince ayrıntıları algılayabilen, ekip çalışmasına yatkın, sorumluluk duygusu gelişmiş, fen bilimleri, matematik, bilgisayar ve yabancı dil bilgisine sahip kişiler olması gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
İstihdam edildikleri işletmenin çalışma sahasına (kağıt, gıda, tekstil, otomotiv, tıp vb.) göre farklı ortam ve koşullarda çalışabilirler. Ortam olarak ev, iş yerleri ve fabrikaların kapalı ve açık mekânları kullanılır. Her türlü hava koşullarında çalışırlar.
Aynı zamanda kapalı ortamlarda teknik servis elemanı olarak iş yaparlar. Çalışma ortamı bol ışıklı, sıcak ya da soğuk, gürültülü, kirli olabilir.
Çalışırken elektrik çarpması ya da başka tür tehlikelere maruz kalınabilir. Bu nedenle görev yaparken dikkatli ve güvenlik önlemlerini alarak çalışmak gerekir.
Güvenlik sistemleri teknik elemanı; ortam olarak ev, iş yerleri ve fabrikaların kapalı ve açık mekânları kullanılır. Her türlü hava koşullarında çalışırlar. Genelde yeni kurulan bina ve mekânların güvenlik sistemlerini kurduklarından değişik mekânlarda çalışırlar. Bu meslek daha çok küçük ölçekli işletmeler tarafından yürütülmektedir.
İŞ BULMA İMKÂNLARI
Ülkemizde bu alanın altında yer alan mesleklerinde iş bulma imkânı oldukça fazladır. Özellikle sanayinin gelişmiş olduğu bölgelerde bu meslek elemanlarına yoğun şekilde ihtiyaç duyulmaktadır.
Kamuya ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşların ilgili birimlerinde istihdam edilmektedirler. İşletmelerin teknik servislerinde, fabrikalarda, büyük ölçekli firmaların teknik departmanların da çalışabilir veya kendi iş yerlerini açabilirler.
Güvenlik sistemleri teknik elemanı, ülkemizde son yıllarda yaygınlaşan dallardan biridir. Bu konuda nitelikli elemana olan ihtiyaç sürekli artmaktadır. Güvenlik sistemleri konusunda çalışan firmalarda iş bulunabileceği gibi Kanunlarda belirlenen şartları yerine getirmeleri durumunda, kendi işyerlerini açabilmektedirler.
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM YAPAN OKUL ÖĞRENCİLERİNE
SAĞLANAN HAKLAR
Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Nedir?
"2012-ÖSYS'de yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöğretim başarıları dikkate alınacaktır. Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınarak, ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. 50'nin altında olan diploma notları 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır.
Bu şekilde hesaplanan Ortaöğretim Başarı Puanının yüzde onikisi (0,12) merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır." (ÖSYS Kılavuzunun 19. sayfasından alınmıştır.)
Bu düzenleme ile birlikte öğrencinin diploma notu 5 ile çarpılıp OBP´si hesaplanacaktır. Örneğin öğrencinin diploma notu 70 ise 70x5=350 OBP puanı olacaktır. Benzer şekilde diploma notu 50 olan öğrenciye 50x5=250 ve 100 olan öğrenciye 100x5=500 OBP puanı verilecektir.
Meslek Liselilerin Ek Katsayısı ne Oldu?
Meslek lisesi öğrencilerinin ek katsayısı olan 0,06 ek katsayısı 2012 yılında ve öncesinde meslek liselerine yerleşen öğrenciler için devam etmektedir. Fakat 2013 yılından itibaren meslek liselerine yerleşen öğrenciler ek katsayı almayacaklar, OBP´leri sadece 0,12 ortak katsayısı ile çapılacaktır.
MTOK Seçecek Meslek Liselilerin Katsayı Durumu Ne Olacak?
Mesleki Teknik Ortaöğretim Kurumları (MTOK) olarak ifade edilen kontenjanlara eskiden olduğu gibi sadece meslek liselerinin ilgili alan mezunu öğrencileri başvurabilecekler. MTOK tercih edecek meslek liselilerin AOBP'leri sadece 0,12'lik tek katsayı ile çarpılacaktır. Ek katsayı söz konusu değildir.
MTOK NEDİR?
MTOK Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları'nın kısaltılmasıdır. Kontenjan olarak MTOK olarak ifade edilen yükseköğretim programlarına sadece ilgili alan mezunları başvurabilirler; bunun dışında kalan adaylar o MTOK'a başvuramazlar, başvurmaları halinde başvuruları geçersiz sayılır. MTOK'lar Teknoloji Fakülteleri bünyesinde kuruludurlar.
TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİ
Teknoloji Fakülteleri Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültelerinin yerine 2009 yılı Kasım ayında kurulan ve uygulamaya dönük mühendis yetiştirmeyi amaçlayan okullardır. Teknoloji fakülteleri hem piyasanın ihtiyaç duydu yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak hem de Mesleki Teknik ortaöğretim kurumlarının ihtiyaç duyduğu öğretmen ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuşlardır. Teknoloji Fakülteleri öğrencileri 8 dönemlik eğitimlerini 7 dönemini kendi okullarında alırken 8. ve son dönemde iş yeri eğitimi almaktadırlar. Teknoloji Fakülteleri'ne MTOK kontenjanından yerleşenlere 1 yıllık Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden oluşan İntibak Eğitimi (Hazırlık) verilir. Bu anlamda Teknoloji Fakültesi bölümlerinin Mühendislik Fakültesi bölümlerinden en büyük farkı daha fazla uygulamaya dönük olmasıdır.
TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MEZUNLARININ ÜNVANLARI
Teknoloji Fakültesi mezunlarına ilgili alanda Mühendis unvanı ve Mühendislik diploması verilir. Kısa süre önce başta Elektrik Mühendisleri Odası olmak üzere çeşitli Mühendislik Meslek örgütleri aleyhte dava açmışlarsa da yargının bu konuda verdiği kararlar idarenin lehinde olmuştur.
MTOK'LAR, BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE TABAN PUANLARI
Yukarıda belirtildiği gibi Teknoloji Fakülteleri bünyesindeki MTOK'lar M- 4 puan türünden öğrenci almaktadır. Aşağıda 2012 yılında yapılan YGS-LYS sonrasında oluşan MTOK Taban Puanları yer almaktadır.