GIDA KALİTE KONTROL DALI
TANIMI: Gıda laboratuvarlarında duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analiz ve kontrol yapma konusunda yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
AMACI: Gıda laboratuvar teknisyenliğinin yeterliliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır
ALANIN TANIMI:
Gıda teknolojisi alanı, tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri modern teknolojileri uygulayarak işleyen ve güvenli gıda üretimini sağlamak için duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden gıda kontrol hizmetlerini gerçekleştirerek tüketime uygun gıda maddeleri üreten ve insan beslenmesine sunan bir teknoloji dalıdır. Bu amaçla da günümüz ihtiyaçlarına yönelik eğitim vermeyi hedefleyen Meslekler ve Teknik Okullarımızda Gıda Teknolojisi Alanında eğitim vermeye başlamıştır.
ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
Gıda teknolojisi alanı, tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri modern teknolojileri uygulayarak işleyen ve güvenli gıda üretimini sağlamak için duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden gıda kontrol hizmetlerini gerçekleştirerek tüketime uygun gıda maddeleri üreten ve insan beslenmesine sunan bir teknoloji dalıdır. Ülkemizin Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında ele alınan en önemli sektörlerden birisi de gıda sektörüdür. Türkiye'de gıda sanayinin dış gelişmelere paralel olarak gelişmesi, kaliteli üretimin artması ve dış pazarda rekabetin çok hızlı olan bilimsel ve teknik gelişmelerin yakından izlenmesine, uygun teknoloji transferine, çeşitli ve kaliteli ürünlerin üretimine bağlıdır. Gıda sektörünün uluslararası standartlarda kaliteli ürün üretme ve pazarlama çabaları işletmelerde oto kontrol laboratuarların artışı dolayısıyla eğitimli, nitelikli, yetişmiş eleman ihtiyacını artırmaktadır. Ayrıca ülkemizdeki gıda sektörlerinin problemlerini çözmek ve dünya ölçeğinde hak edilen yere gelmek için gıda sektöründe yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulmuştur. Bu amaçla 27.05.2004 yılında gıdaların üretimi, tüketimi ve denetlenmesine dair 5179 sayılı kanun çıkarılmıştır. Gıda sektöründe ISO (Uluslararası Standart Organizasyon) ve HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Standardı) uygulanmaktadır. Sektörlerle ilgili Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, Gıda Işınlama Yönetmeliği, Gıda Maddeleri Tüzüğü, AB Gıda Mevzuatı gibi ulusal ve uluslararası yasalar, tüzükler ve yönetmelikler vardır. TSE (Türk Standartları Enstitüsü), EOQ (Avrupa Kalite Kontrol Örgütü) vb. kuruluşlar da gıda sektörünün gelişmesine olumlu yönde etkileyerek nitelikli gıda kontrol ve üretim elemanlarına olan ihtiyacı daha da artırmıştır.Bu amaçla da günümüz ihtiyaçlarına yönelik eğitim vermeyi hedefleyen Mesleki ve Teknik Eğitim Okullarımızda Gıda teknolojisi alanında eğitim vermeye başlamıştır.
ALANIN ALTNDA YER ALAN DALLAR :
•Gıda Kontrol Dalı
•Süt İşleme Dalı
•Hububat İşleme Dalı
•Çay üretimi ve İşleme Dalı
•Sebze ve Meyve İşleme Dalı
•Zeytin İşleme Dalı
Gıda teknolojisi Alanı altı daldan oluşmasına rağmen, okulumuzda sadece Gıda Kontrol Dalında orta öğretim düzeyinde eğitim verilmektedir.
EĞİTİM ve KARİYER İMKANLARI
Meslek eğitimi, Kız Meslek ve Kız Teknik Liselerinin Gıda Teknolojisi alanının diploma programında verilmektedir. Eğitim süresi dört yıldır. Lise öğrenimlerini bu alanda tamamlayan öğrenciler, ÖSS´ de başarılı oldukları takdirde dört yıllık fakültelerin ilgili bölümlerine girebilecekleri gibi, sınavsız geçiş hakkından yararlanarak iki yıllık Meslek Yüksekokullarınada devam edebilirler.Meslek Yüksekokullarını başarıyla bitirenler dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, alanları ile ilgili dört yıllık fakültelere devam edebilirler.
Dikey geçiş sınavı ile geçiş yapılabilinecek bölüm ve fakülteler;
Bu alandan mezun olan bir gıda kontrol teknikerinin;
GÖREVLERİ :
• İş organizasyonu yapmak.
• Hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulamak.
• Analiz öncesi hazırlık yapmak.
• Numuneyi analize hazırlamak.
• Numunin duyusal, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik analizlerini yapmak.
• Analiz sonrası işlemleri yapmak.
• Analiz formlarını doldurmak.
• Analiz sonuçlarını mevzuatlara göre değerlendirmek.
• Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.
İŞ BULMA İMKANLARI :
Gıda Kontrol teknisyenleri, gıda üretimi yapan fabrikalarının laboratuvarlarında, özel gıda kontrol laboratuvarları vb. yerlerde iş imkanı bulabilmektedirler. Hizmet sektöründe marketler, yemek fabrikaları, pastaneler vb yerlerde de kalite kontrol elemanı olarak çalışabilirler. İş yerlerinde belli bir süre çalışanlar , laboratuvar sorumlusu olabilmektedirler. Gıda sektöründe gelişmiş teknolojilerden yararlanarak üretim yapan işletmelerin çoğalması bu alanda nitelikli eleman ihtiyacını sürekli kılıcaktır. Hizmet sektöründe; marketler, yemek fabrikaları, ekmek fabrikaları, pastaneler unlu mamüller üreten kuruluşlar vb. yerlerde de kalite kontrol elemanı olarak çalışabilirler.
YAYGIN EĞİTİM VE MESLEK EDİNDİRME KURSLARI:
Yaygın Eğitim alanında Gıda teknolojisi alanının alt dallarından biri olan hububat işleme dalının ekmek üretim elemanı meslek edindirme kursları da ihtiyaç doğrultusunda verilmektedir. Bu kursların uygulama bölümleri okulumuzda alana ait fırıncılık atölyesinde verilmektedir